Monday 16 September 2013

~~ resepi mee kari mama ~~

Ok sj nk share resepi mee kari ni kat sini
Untuk rujukan aku jgk dikemudian hari
Mn tau esok2 dh nyanyuk x ingt nk bt mcm mn heh..
Actually ni resepi dari Mama yg saja reka2 masa awal kawen dulu
Bagi aku best la hahaha biasalah kita.. Masakan ibunda la yg terbaik
Jom jengah resepi

Bahan-bahan

Udang
Ayam 
Ubi kentang - potong dadu
(Sotong ke kerang ke nk letak ikut suka)
2 peket serbuk kari udang, ketam, ikan kering
1 peket serbuk kari ikan
1 peket serbuk kari ayam
(Aku cmpur2 babas n adabi)
8 biji bwg merah - ditumbuk/blender
2 ulas bwg putih - ditumbuk/blender
Sedikit halia - ditumbuk blender
3 tbsp cili giling
Santan - 2 bijik kelapa parut
Daun kari
Halba campur
Ubi keledek putih - (size dlm 3 penumbuk tgn kita heh)
Air asam (agak2 la.. Dlm 3sb ke)
Garam
Sedikit gula

Cara-cara

- Rebus ubi keledek, lenyek dan ketepikan.

- Tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan kemudian masukkan cili giling, rempah kari, daun kari dan halba campur. Tumis sehingga naik minyak. Tambahkan air jika terlalu kering ( lg lama tumis lg sedap, kacau selalu utk elak drpd hangit)

- Masukkan santan, ubi kentang dan bahan2 mentah. Udang masuk lambat utk mengelakkan drpd mengecut. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.

- Masukkan air asam. Perasakan dengan garam dan hanya sedikit gula (hujung2 sudu je). Kemudian masukkan ubi keledek yg telah dilenyek td. Siap!

Notes:

- Minyak agak bnyk ek sbb guna 4 peket rempah kari.
- Ubi keledek boleh jugak guna keledek oren or purple.
- Mee, sawi, taugeh dicelur.
- Makan dgn tauhu goreng, telur rebus, potong2 limau kasturi, cili merah cili hijau cili padi dipotong2 bulat n disiramkan dgn kicap.. Perghhh berdesup rasanya heh
- Resepi ni boleh la bt makan utk 8-10 org.

Ulang tayang gambo.. :-)


No comments:

Post a Comment