Sunday, 10 November 2013

~~ DIY Kitchen Label ~~

sekarang ni ramai yg melabel barangan dekat dapo
sampai aku pun terjebak hahaha
so google2 sana sini terjumpa blog justagirlandherblog
kat situ dia terang satu2 mcm mn nak buat label menggunakan microsoft word
so kat sini saja aku nak buat note utk rujukan aku kemudian hari

step 1

mula-mula sekali aku google image corak apa yang aku nak jadikan as background label
untuk contoh ni aku google corak polkadot

step 2 : choose shape

bukak microsoft word then click dekat "Insert" tab, select "Shapes" pilih bentuk yang diinginkan


step 3 : adjust outline and fill setting

lepas dah draw bentuk yg dipilih.. masa untuk kita cantikkan label kita!
sebelum tu boleh adjust size label dekat hujung atas sebelah kanan yek..
ok then go to "Format", jgn lupa klik dulu dekat label tu.. 
pilih "Shape Outline" then pilih "Weight" untuk adjust kelebaran outline
pilij yang tebal sikit memudahkan masa process nk menggunting label nanti
aku pilih antara 2-3pt


Then pilih warna outline yang kita inginkan.
Kalau nak tukar fill color boleh klik dekat "Shape Fill" atas option "Shape Outline" tadi
atau lebih menarik lagi kalau kita letak corak yg kita google awal-awal tadi which is in my case corak polkadot :)
Caranya, klik dekat "Shape Fill" then pilih option "Picture"


Step 4: Add a layer, if desired


sama macam step awal tadi, pergi ke "Insert" tab, pilih "Shapes" yang seterusnya dan ubah size label yang diinginkan
then adjust outline width and fill colors
kali ni aku pilih warna putih untuk fill color

Step 5: Add your text

untuk add text, pergi ke "Insert" tab then select "Text Box"
pilih “Draw Text Box” option dekat bawah drop down menu.


draw text box atas shape tadi. Then, supaya text box tadi tak block label kita tadi, kita kena jadikan dia as transparent. Cara dia klik text box tadi, go to the “Text Box” tab, and under “Shape Fill” choose “No Fill.” The same goes to the "Shape Outline", pilih "No Fill" 
Then add your word, pilih la any font and size yang korang suka

Step 6: "Group your label" 

step last sekali kita nak groupkan label tu together
so memudahkan kita nak move the label around the page 
maksudnya tak payah la kita nak drag satu satu
bila dah groupkan kita boleh gerakkan label tu serentak 
memudahkan jugak untuk kita nak copy banyak2



 so cara dia hold down "Ctrl" key then klik dekat setiap element label kita
part ni agak tricky sikit la tp jgn risau.. bila nampak cursor kita ada "+" sign and arrow maksudnya cursor kita at the right place
then right click, under "Grouping" choose "Group"



  

tadaaaa... siap dah.. comelkan? ;-p
boleh lah copy banyak banyak then tukar text buat banyak banyak label :-)


or boleh jugak buat macam ni.. thank you label untuk majlis kenduri ke kan
just be creative.. and paling penting just guna microsoft word je
x payah nak install any application pun..

bolehlah print atas kertas glossy sticker paper
boleh carik dekat kedai buku mcm popular or mph
masa aku buat ni.. aku taktau mana nak carik glossy sticker paper
so kena la improvised sikit
aku just print atas kertas biasa then kalau label tu kecik aku just tampal salotape yg besar tu atas dia supaya dia waterproof hahaha
tapi yang ni agak besar so tak muat nak guna salotape tu
so guna apa?


aku beli ni kat daiso
yang ni untuk kitchen splashback tu
yang untuk elak minyak terpercik kena dinding masa memasak tu heh



so lekatkan dia.. gosok gosok sikit permukaan atas tu
then gunting dan SIAP!

fuhhh entry paling gigih yang pernah dibuat.. :-p

10 comments:

  1. oh x terfikir pun nak buat sendiri guna word n guna brg daiso tu. before this saya laminate. kena air pun ok je. tapi laminate mahal gila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan.. Padahal apps yg sedia ada dlm computer kita kan.. Ada jugak pk laminate tp bila kita potong bulat x terbukak ke ek? Then siap ada kwn suggest g kedai beli tinted hihi

      Delete
  2. ohoooo ini yg status aritue ekk wakaka rajin la tolong buat tuk kita skali kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha tu la tu.. Skali g daiso ternampak benda alah tu tros lampu berkelip kelip keh keh keh.. Meh meh nk buat :-p

      Delete
  3. Suka klu bab labelling sbb sgt membantu kite susun brg

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan.. ngan nampak extra menarik sikit.. hiihi

      Delete
  4. Akak pun suka label-label ni..tengok pada barang jugak..memudahkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan.. pastu mana la tau kot2 tetiba suami nk wat surprise masak kat kite ke kan.. sume brg dh label so dia tau la mn buah pelaga mn bunga lawang ke kan.. hahahaha

      Delete
  5. eahhhh baru terjah entri niiii...klu tahu, harus dah terjah daiso ni....pki kertas stiker biasa, tak comey dah bila kena air...:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi.. Guna salotape pun ok utk size kecik.. Sy kalo yg kecik sy guna salotape yg besar tu je.. Lebih kuat lekatan dia.. :-)

      Delete